Pompe de caldura – Climatizare ventilatie industriala
În fabricile de procesare a produselor alimentare, toate spațiile tehnologice, grupurile sociale, camerele WC, sălile de masă și odihnă, SAS-urile trebuie prevăzute cu mijloace corespunzătoare de ventilaţie naturală sau ventilaţie cu circulaţie forţată a aerului.
Despre Climatizare ventilatie industriala

In cazul aplicatiilor de climatizare din industria alimentara este necesara in primul rand ventilarea corespunzatoare a spatiilor tehnologice cum sunt zonele de receptie materie prima, holurile tehnologice, zonele de procesare, zonele de ambalare si zonele de livrare produs finit. Ventilarea se face prin evacuarea aerului viciat si introducerea de aer proaspat cu ajutorul centralelor de tratare aer sau a ventilatoarelor echipate cu baterie de incazlire astfel incat pe timpul sezonului rece aerul proaspat introdus sa fie incazlit pentru a se evita formarea condensului in interiorul spartiilor tehnologice.
Spatiile tehnologice din industria alimentara nu au nevoie sa fie incalzite, ci din contra, este nevoie ca in respectivele spatii sa se asigure temperaturi inre +10C si +16C in functie de natura produselor alimentare care sunt procesate si/sau tranzitate. Temperatura in aceste spatii se realziaeaza cu instalatii frigorifice de conditionare a aerului echipate cu unitati interioare speciale care dezvolta viteze mici de aer pentru a nu afecta personalul lucrativ.
Ventilatia acestor spatii se realizeaza cu centralele de tartare aer pot fi deservite pe rece de aceleasi grupuri compresoare-condensator care deservesc unitatile interioare de refrigerare din spatiile de pastrare, iar pentru a incalzi aportul de aer pe perioada sezonului rece pot fi echipate cu baterii electrice. De asemena, centralele de tratare aer pot fi deservite de propriile grupuri compresor-condensator care sa functioneze in sistem pompa de caldura aer – aer si sa asigure astfel atat racirea cat si incazlirea aportului de aer fara a mai fi necesara montarea unor baterii electrice de incalzire.
Ventilaţia cu circulaţie forţată se realizează în mod direct prin ventilatoare mecanice sau sisteme gazodinamice care introduc aer proaspăt (condiţionat sau nu) și evacuează aerul viciat, aburii și vaporii toxici.
O ventilaţie corespunzătoare (bine dimensionată) trebuie să asigure cel puţin 6 schimburi/oră ale aerului din spaţiul respectiv.
In fabricile de procesare a cărnii, în sălile de recepție a animalelor vii, în cele de asomare-sacrificare, opărire-deplumare și eviscerare, pe traseul de alimentare cu aer proaspăt se vor prevedea elemente de încălzire funcţionabile în anotimpul rece. De asemenea, instalațiile vor fi astfel proiectate încât circulaţia aerului nu va fi niciodată din zona murdară spre zona curată