Depozite frigorifice alimentare

Realizarea depozitelor frigorifice alimentare presupune o abordare diferită față de cazul depozitelor obișnuite.
Încă din faza realizării închiderilor incintei frigorifice (a izolațiilor din panouri de poliuretan) trebuie acordată o mare atenție modului în care se efectuează îmbinarea panourilor.

Despre Depozite frigorifice alimentare

depozite-frigorifice-alimentare-bg

În această etapă, nu trebuie omise sub nicio formă operațiunile de chertare a panourilor, care formează îmbinările dintre doi pereți sau dintre pereții și tavanul depozitului.Ignorarea acestei operațiuni duce la existența transferului termic dintre interior și exterior, iar de aici apar următoarele inconveniențe majore:
-pierdere de temperatură;
-consum crescut în exploatarea instalațiilor frigorifice;
-apariția condensului la îmbinările panourilor, care, în cazul depozitelor de congelare se transformă în gheață, iar aceasta, mărindu-și volumul, duce la desfacerea îmbinărilor.

Depozitele frigorifice sunt apoi echipate cu uși frigorifice speciale și cu instalații frigorifice de refrigerare sau congelare, proiectate și dimensionate personalizat pentru fiecare situație.
Spațiile tehnologice de lucru se dotează cusisteme de condiționare a aerului și de ventilație.

Pe lângă izolațiile din polistiren expandat din pardoseală, în cazul depozitelor de congelare trebuie avută în vedere și montarea de sisteme automate anti-îngheț pardoseală.

Despre Depozite frigorifice cu atmosfera controlata

Îmbinarea panourilor trebuie să fie absolut etanșă pentru a garanta completa sigilare a interiorului celulei cu atmosfera controlată față de exterior. Ușile de acces trebuie să fie adaptate pentru utilizarea într-un depozit cu atmosferă controlată, fiind dotate cu 4 sisteme suplimentare de închidere și cu geam pentru inspecție. Echipamentele tehnologice specifice: stație control atmosferă, generator azot, epurator CO2, convertor etilenă, stație control umiditate.

Depozitarea cu atmosferă controlată a fructelor este o metodă prin care calitatea acestora se păstrează prin menținerea unui nivel optim al raportului dintre concentrația de oxigen și concentrația dioxidului de carbon, reglându-se concentrațiile de etilenă, temperatura și umiditatea.

Fructele respiră; ele absorb oxigen și elimină dioxid de carbon, continuându-și astfel procesul natural de coacere și maturare. Depozitarea fructelor pe termen lung implică încetinirea acestor procese de coacere și maturare, păstrându-se, astfel, aroma și calitatea produselor. De fapt, coacerea este amânată prin modificarea condițiilor atmosferice în depozit astfel încât să se reducă procesul de respirație al fructelor și legumelor.

Prin modificarea condițiilor atmosferice și reducerea temperaturii, se mențin nealterate caracteristicile organoleptice ale produselor și se reduc pierderile datorate agenților patogeni.

Calitatea și prospețimea fructelor păstrate în depozite cu atmosferă controlată se mențin fără a utiliza substanțe chimice, produsele putând fi depozitate de până la patru ori mai mult decât în mod obișnuit.

depozite-frigorifice-atmosfera-controlata-bg

Despre Depozite frigorifice pentru legume rădăcinoase

Controlul temperaturii este aspectul cel mai important al oricărui depozit frigorific, indiferent de dimensiunile acestuia, acesta realizându-se de către INTERFRIG GROUP cu instalatii frigorifice special proiectate pentru aceste aplicații.

Temperaturile scăzute și stabile: Temperatura medie a solului la aproximativ 1 metru adâncime este constantă și este în jur de 5°C, în funcție de locație și anotimp. Legumele rădăcinoase precum sfecla, morcovii, păstârnacul, ridichile și napii trebuie depozitate la 0°C – 1°C.
Rădăcinoasele necesită o umiditate relativă de 90-95%, în lipsa acesteia uscându-se și devenind nevandabile. De aceea vom furniza și instala sisteme de umidificare cu funcționare automatizată.

depozite-frigorifice-legume-radacinoase-bg

Legumele rădăcinoase (morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, sfecla roşie, ridichile) se păstrează în depozite frigorifice, iar depozitarea trebuie făcută în maxim două zile după recoltare.Înainte de depozitare, rădăcinoasele vor trece prin etapa de condiţionare, etapă ce constă în sortarea calitativă și curăţarea legumelor de frunze.
În celula frigorifică se vor depozita produse cât mai omogene ca specie și soi, în lăzi de lemn sau plastic.

Legumele nu se spală, iar depozitele de păstrare nu vor avea surse de lumină. Temperatura optimă de păstrare este în jurul valorii de 0°C, iar umiditatea relativă trebuie să fie de 90-95%.

Păstrarea legumelor rădăcinoase se realizează în depozite frigorifice ce vor asigura aceleași condiții în care trăiesc rădăcinoasele în sol.

Prin modificarea condițiilor atmosferice și reducerea temperaturii, se mențin nealterate caracteristicile organoleptice ale produselor și se reduc pierderile datorate agenților patogeni.

Calitatea și prospețimea fructelor păstrate în depozite cu atmosferă controlată se mențin fără a utiliza substanțe chimice, produsele putând fi depozitate de până la patru ori mai mult decât în mod obișnuit.

Solurile sănătoase respiră, iar legumele rădăcinoase trebuie să respire și într-un mediu cu oxigen din care trebuie eliminate dioxidul de carbon, căldura, mirosurile și substanțele contaminante. Pentru aceasta, este necesară o ventilație redusă, fie intermitent, fie permanent în cantitate mică.

Legumele rădăcinoase nu au lumină solară atunci când sunt în sol, iar acest lucru trebuie menținut și atunci când sunt depozitate. Este foarte important ca lumina să fie redusă la minim în interiorul depozitului de păstrare a legumelor rădăcinoase.

Unele legume nu se păstrează corespunzător împreună cu alte produse. De exemplu, merele și perele elimină o cantitate mare de etilenă care face ca morcovii să devină amari; mirosul de ceapă se transferă către produsele din jur.

Pentru dimensionarea instalațiilor și echipamentelor personalizat pentru proiectul Dvs., vă rugăm să contactați specialiștii noștri.

Despre Depozite frigorifice agricole

Esența activităților de depozitare și păstrare a produselor agricole este utilizarea sistemelor de depozitare astfel încât eficiența afacerii dvs. să fie maximă.

INTERFRIG GROUP se concentrează asupra acestor aspecte ale afacerii dvs., luând în considerare conjunctura ce vă caracterizează și ținta pe care doriți să o atingeți, rezultatul fiind: consultanță și îndrumare, echipamente potrivite și soluții de depozitare „la cheie”

depozite-frigorifice-agricole